Glikemiczna 1500 kcal

Dieta glikemiczna

 

  • Dieta, w której większość produktów zawartych w jadłospisie charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym ( IG).

  • Dietę glikemiczną dedykujemy szczególnie osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (chorych na cukrzycę oraz u których podejrzewa się insulinooporność). Jadłospis glikemiczny komponowany jest głównie z produkty spożywczych, których wchłanianie do krwioobiegu jest powolne, nie powodując tym samym gwałtownych wzrostów glikemii we krwi. Dieta glikemiczna dostarcza odpowiedniej ilości energii i pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.

W tej diecie szczególną uwagę zwracamy na ilość, rodzaj i rozkład węglowodanów na poszczególne posiłki. W diecie dominują produkty takie jak : chleb żytni pełnoziarnisty, kasze gruboziarniste, ryż brązowy, dziki, paraboiled, makaron z ciemnej mąki, chude produkty mleczne- głównie fermentowane tj. jogurty, kefiry, maślanki, chude mięso, ryby, jaja oraz warzywa i owoce ubogie w cukry. W diecie tej zwiększeniu ulega zawartość błonnika pokarmowego. W diecie glikemicznej ograniczamy podaż: soli kuchennej, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cukrów prostych.

Cena już od: 59 zł Zamów