Dieta gluten, laktoza free

Dieta bez glutenu i laktozy

  • Dieta, w której ograniczamy dla Państwa udział produktów naturalnie zawierających gluten tj. pszenica ( w tym orkisz), żyto, pszenożyto, jęczmień oraz owies ( ze względu na duże zanieczyszczenie glutenem).

  • W diecie bezglutenowej dominują produkty takie jak : ryż, proso ( kasza jaglana), gryka, kukurydza, amarantus, komosa ryżowa, owoce i warzywa, rośliny strączkowe ( soja ciecierzyca, soczewica, fasola, groch), orzechy i nasiona, maniok ( tapioka).

  • Dieta bezglutenowa polecana jest dla osób, u których stwierdzono lub podejrzewa się nadwrażliwość na gluten. Dieta nie jest przeznaczona dla osób chorych na Celiakię ze względnu na brak osobnego ciągu kuchennego i w związku z tym niebezpiczeństwo znalezienia się w diecie śladowych ilości glutenu.

 

  • Celiakia jest to choroba autoimmunologiczna- organizm nie toleruje glutenu i wytwarza przeciwciała. Prowadzi to w konsekwencji do uszkodzenia kosmków jelitowych, czyli małych wypustek błony śluzowej, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Do podstawowych objawów choroby należą : bóle i wzdęcia brzucha, biegunki, gwałtowny spadek masy ciała, zaburzenia rozwoju u dzieci, depresja oraz anemia.

  • Dieta bezlaktozowa- w tej diecie wykluczamy wszelkie produkty nabiałowe ( również produkty kozie i owcze) zawierające cukier mleczny- laktozę. Wszystkie produkty zawierające laktozę ( takie jak mleko kozie, krowie, owcze, jogurty, sery żółte, pleśniowe, ser feta) eliminujemy z diety i zastępujemy je produktami nie zawierającymi laktozy- tzw. bezlaktozowymi.

  • Dieta zalecana jest osobom u których nie występuje enzym laktaza, rozkładający laktozę. U tych osób nieprzestrzeganie diety bezlaktozowej może powodować zaburzenia w przewodzie pokarmowym, objawiające się luźnymi stolcami oraz bólami brzucha.

 

Dieta dostępna jest w 3 wariantach: ograniczenie glutenu, bez laktozy oraz z wykluczeniem zarówno glutenu jak i laktozy.

Cena już od: 53 zł Zamów