Przykładowa dieta białkowa

Poniedziałek

I śniadanie: Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami, papryką i pestkami dyni podawana z pieczywem wieloziarnistym i bukietem warzyw
II śniadanie: Faszerowana papryczka po meksykańsku
Obiad: Razowe spaghetti z sosem cukiniowo- pomidorowym, podawane z surówką z marchewki
Podwieczorek: Bitki wołowe w sosie własnym, kasza jęczmienna, duszone warzywa
Kolacja: Koktajl z awokado i banana

Wtorek

I śniadanie: Orkiszowy naleśnik z cynamonowym twarożkiem i cząstkami świeżych owoców
II śniadanie: Mini serniczek w płatkach kokosowych i żytnich
Obiad: Kurczak tandoori, ryż brązowy, surówka z kalarepy
Podwieczorek: Cielęcina po arabsku, ryż parabolied
Kolacja: Sałata nicejska z kurczakiem, jajkiem, ogórkiem kiszonym

Środa

I śniadanie: Placuszki serowe z otrębami i kiwi
II śniadanie: Szaszłyki z piersi kurczaka, sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwini
Obiad: Wołowina w czerwonym curry, makaron kokardki, surówka z selera
Podwieczorek: Pieczony dorsz pod sosem z pora, ryż basmati
Kolacja: Meksykańska zupa gulaszowa

Czwartek

I śniadanie: Naleśnik z melonem i granatem
II śniadanie: Koktajl szpinakowo- pomarańczowy
Obiad: Klopsiki z mięsa indyczego
Podwieczorek: Wołowe szaszłyki po azjatycku
Kolacja: Sałatka z pieczonym indykiem, orzechami i dressingiem winegret

Piątek

I śniadanie: Plastry tymiankowego indyka, pieczywo żytnie, bukiet warzyw
II śniadanie: Serek waniliowy z pomelo
Obiad: Kurczak z masłem orzechowym i makaronem nudle
Podwieczorek: Zrazik wołowy z grzybami, kasza gryczna, surówka z buraka na ciepło
Kolacja: Sałatka z łososiem wędzonym na gorąco, serem pleśniowym na roszponce