Przykładowa dieta redukcyjna

Poniedziałek

I śniadanie: Placuszki z prażonym jabłkiem i jogurtem naturalnym
II śniadanie: Koktajl z awokado i truskawki
Obiad: Wołowina pieczona ze śliwką, kasza gryczaną, surówka z kapusty czerwonej
Podwieczorek: Pieczony kurczak w miodzie, ryż, surówka żydowska
Kolacja: Papryka faszerowana kurczakiem i serem feta

Wtorek

I śniadanie: Omlet owsiany z ananasem i brzoskwiniowym sosem
II śniadanie: Kanapki z pieczywa żytniego z pastą oliwkową.
Obiad: Ryba cytrynowo – migdałowa podawana z ryżem parboiled, sałatka z pomidorem i papryką
Podwieczorek: Deser z pomarańczą i bakaliami
Kolacja: Makaron razowy z suszonymi pomidorami i papryką

Środa

I śniadanie: Pasta fasolowo-orzechowa, warzywa, pieczywo wieloziarniste
II śniadanie: Mix owoców z siemieniem lnianym
Obiad: Wołowina po chińsku podawana z ryżem brązowym
Podwieczorek: Koktajl szpinakowo – truskawkowy
Kolacja: Kotleciki warzywno-gryczane z dipem czosnkowym

Czwartek

I śniadanie: Serek wiejski z pomidorami i bazylią podawany z pieczywem wieloziarnistym
II śniadanie: Sałatka z jabłkiem i orzechami włoskimi
Obiad: Kurczak z cukinią z dodatkiem warzyw korzeniowych z makaronem rurki
Podwieczorek: Serek homogenizowany z bakaliami oprószony kakao
Kolacja: Zupa krem z ciecierzycy i pomidorów z dodatkiem bagietki

Piątek

I śniadanie: Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami
II śniadanie: Pieczona gruszka z ricottą z posypką z orzechów włoskich
Obiad: Pstrąg tęczowy w cynamonie podawany z ryżem białym
Podwieczorek: Sałatka z pomelo, owocami goji i pestkami dyni
Kolacja: Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Sobota

I śniadanie: Owsianka z orzechami laskowymi i żurawiną
II śniadanie: Sałatka z piersi kurczaka i pomarańczy oprószona pestkami dyni
Obiad: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym z dodatkiem mozzarelli
Podwieczorek: Deser malinowy z płatkami owsianymi
Kolacja: Fasola szparagowa z makaronem, kiełkami fasoli mung, z prażonymi ziarnami sezamu

Niedziela

I śniadanie: Śniadanie z ziołowym filetem drobiowym i warzywami, pieczywo razowe
II śniadanie: Jabłko z winogronami,żurawiną i migdałami
Obiad: Canelloni z sosem mięsnym po włosku, mix sałat z ogórkiem i oliwkami
Podwieczorek: Serek naturalny z papryką i koperkiem z macą razową
Kolacja: Chrupiąca sałatka z soczewicą i miętowym dresingiem winegret, wafel ryżowy